Vad händer…

Vad händer med ChatGPT:s nya sexiga persona? | Arwa Mahdawi

“Any tillräckligt avancerad teknik går inte att skilja från magi, sa Arthur C Clarke berömt. Och detta kan säkert sägas om den imponerande OpenAI-uppdateringen till ChatGPT, kallad GPT-4o, som släpptes på måndag. Med den lilla varningen att det kändes mycket som om magikern var en kåt 12-årig pojke som precis hade såg Spike Jonze-filmen Her.

Om du inte har koll på GPT-4o (o:et står för “omni”) är det i grunden en allsångande, alldansande, allseende version av den ursprungliga chatboten. Du kan nu interagera med den på samma sätt som du skulle interagera med en människa, snarare än via textbaserade frågor. Den kan ge dig råd, den kan betygsätta dina skämt, den kan beskriva din omgivning, den kan skämta med dig. Det låter mänsklig. “Det känns som AI från filmerna,” sa OpenAIs vd Sam Altman i en blogginlägg på måndag. “Att komma till svarstider och uttrycksförmåga på mänsklig nivå visar sig vara en stor förändring.”

Det har inte gått obemärkt att när Altman säger “AI från filmerna” verkar han syfta på filmen Her från 2013, som innehöll en ensam författare som blev kär i ett operativsystem (uttryckt av Scarlett Johansson) utformat för att möta alla hans behov. I många av demonstrationerna låter botens röst en mycket som Johansson. Och efter OpenAI-evenemanget i måndags twittrade Altman med en enda ord: “henne”.

Det är inget fel med att ge din chatbot en röst som Johansson i Her. Det som däremot känns lite konstigt är att göra din chatbot konstigt flirtig och kokett. Medan chatboten har en mansröst i några av demovideorna (nämligen den där den hjälper en nybliven pappa öva pappaskämt), ett antal av demovideorna, inklusive en där hon hjälper någon med intervjuförberedelser, har den Johansson-liknande rösten som låter konstigt förförisk.

“Är jag den enda som blir illamående av hur flirtig det här är?” teknologen Nick St Pierre frågade på Twitter/X, länkar till intervjuförberedande videor. Att döma av svaren på hans tweet var han inte det.

Medan GPT-4os flörtighet försvagades av många manliga artiklar om releasen, tog Parmy Olson upp det direkt i en stycke för Bloomberg rubriken Att göra ChatGPT “sexigt” kanske inte slutar bra för människor.

“Vilka är de sociala och psykologiska konsekvenserna av att regelbundet prata med en flirtig, rolig och i slutändan behaglig konstgjord röst på din telefon och sedan möta en helt annan dynamik med män och kvinnor I verkligheten?” frågar Olson.

OpenAI kom inte tillbaka till Olson när hon ställde den frågan till dem. Men de behövde inte. Vi behöver inte göra några hypoteser om konsekvenserna av att ge GPT-4o förmågan att låta som en undergiven ung kvinna som tillgodoser alla dina behov eftersom det redan finns massor av data om detta. Vi har haft konversationer om den sociala effekten av kvinnligt klingande röstassistenter som Apples Siri och Amazons Alexa under väldigt lång tid nu.

Under 2018 varnade till exempel USC sociologiprofessor Safiya Umoja Noble för att könet på assistenternas röster påverkar hur vi pratar med dem. Noble berättade för New York Magazine att virtuella assistenter har skapat en “ökning av kommandobaserat tal vid kvinnors röster. ‘Siri, hitta mig [fill in the blank]’ är något som barn, till exempel, kan lära sig att göra när de leker med smarta enheter. Det här är ett kraftfullt socialiseringsverktyg som lär oss om rollen för kvinnor, flickor och kvinnor som är könsbestämda att svara på begäran.”

En mycket inflytelserik Unesco-rapport 2019 ekade Nobles varning. “Eftersom talet för de flesta röstassistenter är kvinnligt, sänder det en signal om att kvinnor är tillmötesgående, fogliga och ivriga att behaga hjälpare, tillgängliga med en knapptryckning eller med ett trubbigt röstkommando som “hej” eller “OK” ” sa rapporten.

Vad som är avgörande att notera här är att dessa röstassistenter inte bara skickar en signal om könsnormer, de skickar den i massiv skala. Unesco-rapporten förklarar till exempel att Apples Siri “gjorde sin” debut inte som en könslös robot, utan som en fräck ung kvinna som avledde förolämpningar och gillade att flirta och tjäna användare med lekfull lydnad … Denna teknik var en flaggskeppsfunktion i de nästan 150 miljoner iPhones som Apple sålde från slutet av 2011 och fram till 2012. Denna unika teknik – utvecklad bakom stängda dörrar av ett företag i en stat i ett land, med lite input från kvinnor – formade globala förväntningar på vad en AI-assistent är och borde vara, på bara 15 månader.” Och du kan verkligen dra en direkt linje från Siris personlighet till flirtig GPT-4o.

Unesco-rapporten 2019 kom med en uppmaning. “Världen måste ägna mycket mer uppmärksamhet åt hur, när och om AI-tekniker är könsbestämda och, avgörande, vem som könsbestämmer dem”, sa Saniye Gülser Corat, Unescos jämställdhetschef.

Big tech har betalat lite läpparnas bekännelse till detta och har börjat erbjudande mer maskulina röstalternativ med sina röstassistenter. Ändå verkar den nya och förbättrade “sexiga” versionen av ChatGPT göra det klart att ingen på OpenAI verkar särskilt intresserad av att uppmärksamma hur AI-teknologier är könsfördelade och konsekvenserna av detta. Det kan bero på att det är ett mansdominerat företag som inte gjorde det har en singel kvinna i dess styrelse under några månader. (De utsåg tre kvinnor styrelseledamöter i mars.) Det kan bero på att de har styrelseledamöter som Larry Summers: ekonomen och tidigare Harvard-presidenten som 2005, berömt tonade ner diskriminering och föreslog att män överträffar kvinnor i matematik och naturvetenskap pga biologisk skillnad. (Han bad senare om ursäkt.) Eller så kan det bara bero på att de inte orkar tänka på saker som kön; det intresserar dem helt enkelt inte.

För allt ooh-ing och ahh-ing om hur innovativt ChatGPT är och hur det kommer att förändra världen, känns det som att ingenting har förändrats när det kommer till kvinnohat inom tech. Det är frustrerande att vi fortfarande har samma samtal om partiskhet i digital teknik som vi har haft i mer än ett decennium. Det är upprörande att några av de högst betalda människorna i världen, människor som regelbundet hyllas som de bästa sinnena i sin generation, fortfarande till synes omedvetna om könsnormer och deras roll i att föreviga dem. Vi får hela tiden veta att OpenAI bygger framtiden, men jag vet inte riktigt om en sexig ChatGPT är framsteg.
Source link

chatgpt-svenska

Hos ChatGPT Svenska hittar du all information om Ai verktyget ChatGPT samt hur du använder denna teknologi för daytrading på valutamarknaden.

Nyttiga Länkar